Szukaj
  • Dietetyk Dawid Szajrych

Sok Przecierowy - Borówka Amerykańska

Aktualizacja: 9 gru 2019


Borówka pochodzi ona z ameryki północnej, jednak rozprzestrzeniła się po świecie. Jest uprawiana m.in. w Polsce, która jest czwartym największym producentem borówki wysokiej na świecie po USA, Kanadzie i Meksyku. W 2017r. jej produkcja wyniosła ponad 525 tys. ton. (dane za FAO).

Skąd takie zainteresowanie owocami borówki?

Po pierwsze jest bardzo smaczna.

Po drugie jej spożycie niesie za sobą wiele dobrego dla zdrowia.

Przyjrzyjmy się więc dokładnie borówce.

100g owoców dostarcza około 57 kcal. Dla porównania 100g czekolady mlecznej z alpejskiego mleka to 530kcal. Innymi słowy trzeba zjeść niemal kilogram borówek, żeby dostarczyć taką samą ilość kalorii co w czekoladzie. Spożywanie owoców, w tym borówek sprzyja kontroli apetytu.

Owoce borówki zawierają około 2,4-3,5g błonnika. W sokach przecierowych z borówki Lifeberry ilość błonnika wynosi aż 3,5g na 100ml. Błonnik korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, a dieta bogata w owoce i warzywa korzystnie wpływa na stan naszego mikrobiomu. Dodatkowo odpowiednia podaż błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego. Głównie poprzez redukcję czynników, które są prekursorami chorób układu krążenia np. nadciśnienie tętnicze, wysokie stężenie cholesterolu, czy obecność biomarkerów odpowiedzialnych za stany zapalne w organizmie.

Dodatkowo w badaniach The European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition, przeprowadzonych na grupie ponad pół miliona osób z wielu krajów europejskich stwierdzono w raporcie, że u osób dostarczających średnio 35g błonnika dziennie ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych było o 40% niższe w porównaniu do osób spożywających tylko 15g błonnika dziennie.

WHO zaleca aby ilość błonnika w codziennej diecie wynosiła około 25g. Porcja 200ml soku przecierowego pozwala na realizację 28% dziennego zapotrzebowania!

Dzieci często mają problem z jedzeniem owoców, warzyw , czy pełnoziarnistych zbóż. Dlatego często nie dostarczają odpowiedniej ilości włókna pokarmowego. Podobnie sytuacja wygląda u osób dorosłych, u których często dominują produkty wysoko przetworzone. Konsekwencje tego mogą być opłakane. Rośnie ryzyko zaparć, miażdżycy, kamicy żółciowej, czy niektórych chorób nowotworowych.

A borówka to nie tylko doskonałe źródło włókna pokarmowego. To przede wszystkim bogactwo antyoksydantów. Przyczyniają się one do redukcji chorób układu krążeniowego, nowotworów, czy udarów, m.in. dzięki zmniejszeniu stresu oksydacyjnego.

Owoce borówki są bogate w polifenole, w tym antocyjany (porcja soku przecierowego dostarcza, aż 108mg). Antocyjany przyczyniają się do dezaktywacji reaktywnych form tlenu, zapobiegają utlenianiu lipidów, hamują mutagenezę oraz proliferację komórek. Wykazują również aktywność przeciwzapalną, hamują proces angiogenezy oraz proliferację komórek nowotworowych.

Inaczej mówiąc spożywanie owoców jagodowych, w tym borówek to bardzo dobry smaczny sposób na zdrowsze życie. Warto je wprowadzać już u małych dzieci, żeby wyrobić korzystne nawyki, które będą procentować przez wiele lat.



0 wyświetlenia

Kontakt

  • Lifeberry | Facebook
  • Lifeberry | Youtube
  • Lifeberry | Instagram

CEO

Agnieszka Legucka

aga.l@lifeberry.pl

+48 603 492 291

Kierownik Biura

Patrycja Kępka

patrycja.kepka@lifeberry.pl

+48 730 017 815

Dyrektor Handlowy

Rafał Kowalski

rafal.kowalski@lifeberry.pl

+48 883 775 924

Głudna 29, 05-620 Błędów

NIP: 797-171-05-87

Nr konta:

21 9291 0001 0071 9191 3000 0010

Jesteś naszym

Gościem

CEO

Arkadiusz Legucki

info@lifeberry.pl

+48 602 600 911

Kierownik Produkcji

Mariusz Supera

mariusz.supera@lifeberry.pl

+48 730 017 815