Kontakt

  • Lifeberry | Facebook
  • Lifeberry | Youtube
  • Lifeberry | Instagram

CEO

Agnieszka Legucka

aga.l@lifeberry.pl

+48 603 492 291

Kierownik Biura

Patrycja Kępka

patrycja.kepka@lifeberry.pl

+48 730 017 815

Dyrektor Handlowy

Rafał Kowalski

rafal.kowalski@lifeberry.pl

+48 883 775 924

Głudna 29, 05-620 Błędów

NIP: 797-171-05-87

Nr konta:

21 9291 0001 0071 9191 3000 0010

Jesteś naszym

Gościem

CEO

Arkadiusz Legucki

info@lifeberry.pl

+48 602 600 911

Kierownik Produkcji

Mariusz Supera

mariusz.supera@lifeberry.pl

+48 730 017 815

Szukaj
  • Dietetyk Dawid Szajrych

Sok Przecierowy - Żurawina


Żurawina jest dość szeroko występującą rośliną na terenach Europy, Syberii, Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Żurawina od dawien dawna była używana w celach leczniczych. Związku pomiędzy żywnością a ich leczniczymi właściwościami zauważył już Hipokrates w IV w p.n.e. Ciekawe jest to, że łacińska nazwa żurawiny to Vaccinum co po łacinie oznacza szczepionka. Nazwa uważam za znamienną.


Przyjrzyjmy się składowi.

Żurawina w 100 g dostarcza jedynie 49 kcal. Pochodzą głównie z węglowodanów, których jest około 12,7g na 100 g. Poza tym żurawina to źródło potasu 71 mg/100 g oraz witaminy C 13,5mg/100g. Trudno więc mówić o bombie witamin, czy minerałów. Skąd więc wynika tak duże zainteresowanie owocami żurawiny we współczesnej medycynie?

Za lecznicze właściwości żurawiny odpowiedzialne są:, proantocyjanidyny, epikatechina, (4α-2) floroglucynokatechina,(4β-2) floroglucynoepikatechina,(4β-2)floroglucynoepigallokate­china, (4β-2) floroglucynoepikatechino(4β-8)epikatechiny,(4β­-8,2β-O-7) epikatechinoepikatechina (A2) oraz (4β-2) floroglucy­no (4β-8,2β-O-7) epikatechinoepikatechiny. Co ciekawe żurawinie odnaleziono również kwas benzoesowy. Sól tego kwasu (benzoesan sodu) jest szeroko stosowanym konserwantem żywności. Listę istotnych składników uzupełniają flawonoidy (kwercetyna, kemferol), antocyjany (cyjanidyna, delfinidyna, peonidyna, malwidyna), flawonole, taniny i glikozydy flawonoidowe], glikozydy irydoidowe oraz sterole.

Z pewnością trudne nazwy. Przyjrzyjmy się, czy ich spożywanie wraz z owocami żurawiny może przynieść potencjalne korzyści zdrowotne.


DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE

W badaniach potwierdzono działanie przeciwbakteryjne soku z żurawiny wobec wielu szczepów bakterii, między innymi: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterocooccus faecalis, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Micrococcus luteus, i Vibrio parahaemolyticus. Nie oznacza to z pewnością, że sok z żurawiny może zastąpić konieczną antybiotykoterapię, może jednak być bardzo przydatny w przypadku konserwowania żywności.

Większość osób kojarzy działanie preparatów z żurawiną z korzystnym wpływem na zdrowie układu moczowego.

Problem jest dość powszechny. U około 25% kobiet przynajmniej raz w życiu stwierdza się zapalenie układu moczowego.

Jest wiele czynników, które mogą przyczyniać się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia infekcji układu moczowego, między innymi: cukrzyca, hospitalizacja, stosowanie leków immunosuperesyjnych.

Zdrowy pęcherz jest sterylny, a infekcje są spowodowane pojawieniem się w nim lub w nerkach, czy gruczole krokowym mikroorganizmów. Do zapalenia najczęściej przyczyniają się bakterie Escherichia Coli (85% zachorowań) oraz Enterococcus, Staphylococcus, Proteus czy Klebsiella. Między innymi wobec tych szczepów bakterii sok z żurawiny wykazywał pewno właściwości bakteriostatyczne.

Zakażenie dróg moczowych jest problemem, które charakteryzuje się częstymi nawrotami. W badaniu pod kierownictwem Avorna z Harvardu Zbadano zależność pomiędzy spożyciem 300ml soku z żurawiny, a nawrotami zakażeń dróg moczowych. Okazało się, ze częstotliwość nawrotów choroby spadła nawet o 42%. Dodatkowo u osób pijących sok z żurawiny odnotowano o 58% niższy poziom bakterii w moczu. Również badania przeprowadzone przez Sobotą zdają się potwierdzać korzystny wpływ spożycia żurawin na zdrowie układu moczowego poprzez wzrost wypłukiwania Escherichia Coli z dróg moczowych. Można zatem założyć, że systematyczne picie soku z żurawin będzie miało korzystny wpływ na zdrowie układu moczowego.

Co ciekawe sok z żurawiny ma również potencjalne działanie grzybobójcze. W badaniu z 1968r. przeprowadzonym przez Swartza i Medreka wykazoano działanie przeciwdrobnoustrojowe sok z żurawin wobec następujących grzybów: Microsporum canis, Microsporum audouini, Microsporum gypseum, Trichophyton schoenleinii, Trichophyton rubrum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum. Oporny na działanie soku z żurawiny okazał się grzyb Candida Albicans.


ZAPOBIEGANIE CHOROBOM WRZODOWYM

Badanie przeprowadzone pod kierownictwem Burger’a pokazały, że związki zawarte w żurawinie mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom wrzodowym. Badania wykazały zmniejszenie możliwości adhezji m.in. Helicobacter pylori błony śluzowej żołądka.

Owoce żurawiny dzięki bogactwu składników aktywnych wykazują szeroki wpływ na nasze zdrowie. Mają również niewykluczone działanie przeciwdrobnoustrojowe, co może być bardzo przydatne dla zdrowia układu moczowego, czy przy problemach z chorobą wrzodową żołądka. Dodatkowo wykazują mocne działanie antyoksydacyjne.

Mają mocno kwaśny smak (również niskie pH), który nie każdemu może odpowiadać. Warto łączyć owoce lub soki ze słodkimi produktami, np. z bananami do koktajlu, czy owsianki. Soki przecierowe dodatkowo świetnie nadają się jako sosy do słodkich naleśników, czy omletów.

8 wyświetlenia